Općina Viškovo u financijskim problemima? Zašto Načelnici trebaju nova zaduženja?

Objavljeno 15. 09. 2016.

CashFlowIako su porezni prihodi na dohodak stabilni i čine glavni izvor prihoda Općine Viškovo, projekcije proračunskih prihoda i rashoda svake su godine na sve nižim razinama. Općina Viškovo  utrošila je i sva ranije rezervirana vlastita sredstva i krenula u nabavku dugoročnih i kratkoročnih kreditnih sredstava. Jasna svrha takvog zaduživanja je za Vijećnike Općinskog vijeća Opčine Viškovo ostala nepoznata.

Da nešto nije u redu sa financiranjem iz planiranih proračunskih sredstava potvrđuju i događanja na  26. sjednici Općinskog vijeća koja je održana 13. rujna 2016. godine. Na sjednicu je u zadnji čas bez prethodne najave u dnevni red uvršten prijedlog da Općinsko vijeće na prijedlog Načelnice odobri  dodatno  zaduženje Općine Viškovo.

Načelnica Općine Viškovo u prijedlogu navodi da se dodatno financiranje traži „ za premošćivanje jaza nastalog zbog različite dinamike priljeva sredstava i dospijeća obveza“.  Točnu svrhu zaduživanja, naravno, ne znamo?!

Iako je Proračunom za 2016. godinu planirano zaduživanje od samo 400.000 kn, Općina Viškovo se za krpanje proračunskih rupa već zadužila i to u iznosu od 8,8 milijuna kn, a Načelnica je zatražila i dodatno zaduživanje od 5 milijuna kn. Toliko o proračunskom planiranju naše općinske administracije!

Posebno je iritantna činjenica da se uporno izbjegava naplata potraživanja za komunalnu naknadu i komunalni doprinos tvrtki TD Ekoplus d.o.o. i KD Čistoća d.o.o. Sigurni smo da bi naplata kako dospjelih dugovanja tako i aktiviranje potraživanja za komunalnu naknadu, koja bi se mogla dodatno naplatiti od tih tvrtki, onemogućila stvaranje „nepremostivog jaza“ u dinamici priljeva i odljeva proračunskih sredstava.

Podsjećamo i da su za kupnju zemljišta od privatnih vlasnika za izgradnju „ključne prometnice“ između Radne zone Marinići i Drenove utrošena sredstva u iznosu od preko 7 milijuna kn, da bi Županijska uprava za ceste naknadno ustanovila da za izgradnju te ceste ne postoje potrebni građevinski uvjeti?!

Moramo li napominjati kako su vladajući stranački i nestranački poslušnici s lakoćom podržali ovaj prijedlog? Mještani Viškova moraju znati tko vodi Općinu Viškovo u financijske poteškoće! To su naši susjedi, vijećnici, koji umotani u ovčje krzno prodaju lijepe priče i bespogovorno podržavaju daljnje zaduživanje Općine Viškovo!

Jedna od točaka dnevnog reda iste sjednice bila je i prijedlog nezavisnih Vijećnika Eko Stožer liste da sjednice Općinskog vijeća postanu javne i to na način da se u zapisnike sa sjednica unesu rasprave, prijedlozi i rezultati glasovanja te uvede audio i video snimanje sjednica Općinskog vijeća, a snimke objavljuju na službenim stranicama Općine Viškovo.

Kad je nakon više od godinu dana upornih pokušaja, prijedlog javne objave sjednica Općinskog vijeća Općine Viškovo konačno osvanuo kao točka dnevnog reda, nezavisni su Vijećnici Eko Stožer liste dobili jasnu poruku da će točka biti prihvaćena ako podrže prijedlog dodatnog zaduživanja Općine Viškovo.

Naravno da na takvu trgovinu nezavisni  Vijećnici Eko Stožer liste nisu pristali, pa će mještani Općine Viškovo i dalje ostati uskraćeni za mogućnost da na transparentan način saznaju o čemu se i kako odlučuje na sjednicama Općinskog vijeća i kako se troše sredstva koja iz svojih plaća uplaćuju u proračun Općine Viškovo!

                         Vijećnici Općinskog vijeća Općine Viškovo

Milan Pavelić, Mirna Međimorec, Sanjin Božić