Odluka o privremenom korištenju javnih površina iznijela na vidjelo upitan način upravljanja objektom „Stara škola“ u Marčeljima!

Objavljeno 29. 07. 2016.

NeTalasaj

Općina Viškovo donijela je još jednu rigidnu i nedemokratsku odluku koja se ovaj put odnosi na  privremeno korištenje javnih površina, zemljišta, uređaja, objekata i prostora u vlasništvu i pod upravom Općine Viškovo, a radi političkog djelovanja i izborne promidžbe.

Nastavlja se politika vladajućih koji nastoje maksimalno ograničiti zakonska i ustavna prava političkih stranaka i nezavisnih lista na političku aktivnost. Pluralizam i bogatstvo različitih ideja, prijedloga i primjedbi na rad općinske administracije koja bi trebala biti usmjerena efikasan rad lokalne uprave kao servisa mještana i lokalnih poduzetnika, u Viškovu nisu dobrodošla pojava.

Na žalost, vladajuća SDPHDZ koalicija svojim Odlukama maksimalno uskraćuje svaki oblik političkog i građanskog aktivizma.

Naime, sukladno Zakonu o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe Odluku o privremenom korištenju javnih površina, zemljišta, uređaja, objekata i prostora u vlasništvu i pod upravom Općine Viškovo,  Općinsko Vijeće je trebalo donijeti još 2011. godine stupanjem Zakona na snagu. Međutim, općinske su vlasti uporno izbjegavale donijeti odluke na koje ih je Zakon obavezao, pokušavajući to regulirati Odlukom Načelnice, iako je Zakonom jasno regulirano da Općinsko Vijeće treba donijeti takvu odluku.

Na zahtjev nezavisnih vijećnika Eko Stožer liste, Ministarstvo uprave je u siječnju 2016. godine izdalo službeno tumačenje prema kojem Odluka Načelnice o privremenom korištenju javnih površina tijekom izborne kampanje nije zakonita.

Iako se ova Odluka od siječnja do danas već u više navrata trebala naći na dnevnom redu Općinskog vijeća, kako bi bilo dovoljno vremena kvalitetna rješenja, vladajuća je SDPHDZ koalicija  odugovlačila sa stavljanjem prijedloga Odluke sve do krajnjeg roka, odnosno prijevremenih parlamentarnih izbora, namjeravajući u vremenskoj stisci na brzinu donijeti odluku kojom će se cijela procedura maksimalno zakomplicirati.

Prijedlog Odluke (http://sjednice.opcina-viskovo.hr/sjednice.opcina-viskovo/Vijece_2016-07-28/Prijed.%20Odluke%20o%20kori%C5%A1t.%20javnih%20povr%C5%A1ina-politi%C4%8Dka%20promid%C5%BEba.pdf ) su na sjednici Općinskog Vijeća održanoj 28.07.2016. podržali vijećnici SDP-a, dva vijećnika nezavisne liste Ksenije Žauhar, vijećnik HSLS-a, jedan vijećnik HDZ-a, dok su protiv su glasali nezavisni vijećnik  Eko Stožer liste, dva vijećnika iz HDZ-a, dok je jedan vijećnik iz HDZ-a bio suzdržan. Donošenjem ove Odluke iznijete su na vidjelo i nove informacije koje potvrđuju netransparentnost rada općinske administracije.

Naime, u izbornoj promidžbi od Općine Viškovo ne može se zahtijevati korištenje objekta poznatog kao „Stara škola“ u Marčeljima, jer nije u vlasništvu Općine, niti Općina može tim objektom upravljati?!

Na pitanje zamjeniku Načelnice, Denisu Mladeniću, kako je onda moguće da Načelnica i Općina Viškovo daju na korištenje prostore objekta „Stara škola“ u Marčelji udrugama i klubovima iako nije vlasnik tog objekta, zamjenik Načelnice je na sjednici javno rekao da na ovo pitanje nećemo dobiti odgovor ???

Zaista je nevjerojatno do koje se razine negiranja osnovnih demokratskih načela općinska administracija u Općini Viškovo može spustiti! Podcjenjivanjem i ponižavanjem izabranih vijećnika Općinskog Vijeća koji nisu u vladajućoj SDPHDZ koaliciji jasno pokazuju koliko im je „dobrobit mještana“ dobrodošla floskula za pokrivanje stvarnih interesa svojeg političkog djelovanja!

Vijećnici Općinskog vijeća Općine Viškovo

Mirna Međimorec, Milan Pavelić  i Sanjin Božić