Most se sastao s gradonačelnikom Delnica

Objavljeno 13. 11. 2015.

VII-RadniRucakDelnice-11-2015-1

Novoizabrani saborski zastupnici i izborni stožer „most nezavisnih lista“ za vii. izbornu jedinicu na radnom ručku 

Delnice, 13. studenog 2015 – Novoizabrani saborski zastupnici i članovi izbornog stožera „MOST nezavisnih lista“  iz VII. izborne jedinice ugostili su na današnjem radnom ručku gradonačelnika Delnica, Ivicu Kneževića.

“Za naš prvi radni sastanak izabrali smo Delnice, dio Hrvatske koji najbolje opisuje sadašnje stanje u cijeloj domovini. Gorski kotar velika je žrtva jalove politike dvopartijskog sustava u kojem dosadašnje vladajuće strukture nisu bile u stanju zaustaviti negativne populacijske i gospodarske trendove. Uhljebljena administracija, prirodna bogatstva koja ne obogaćuju život lokalne zajednice nego hrane državnu administraciju, destimuliranje investicija neprihvatljivim poreznim i neporeznim nametima te hrpa strateških planova i zakonskih prijedloga koji uvode potrebu za dodatnim administriranjem, nisu omogućili Goranima ravnopravne uvjete života i rada. Upravo suprotno, situacija je teža nego ikada ranije. Vrlo nam je drago što je gradonačelnik Delnica prihvatio naš poziv za sastanak.  Nadamo se da će današnji sastanak označiti početak duge i uspješne suradnje s nezavisnom listom „Volim Delnice“ na čelu s Gradonačelnikom“ – rekao je prof. dr.sc. Slaven Dobrović, dipl.ing. prvoizabrani saborski zastupnik na listi političke platforme MOST nezavisnih lista u VII. izbornoj jedinici.

Dug je popis konkretnih problema koji se relativno brzo i jednostavno mogu riješiti izmjenama postojećih zakona, počevši od Zakona o brdsko-planinskim područjima koji je donesen 01.01.2015. godine, a kojim su većem dijelu Gorskog kotara ukinute poticajne mjere koje nosi status brdsko-planinskih područja.

Iako nam je potpredsjednik vlade na odlasku, u članku Novog lista objavljenom 06.11.2015., pokušao objasniti kako će novim mjerama preraspodjele prihoda od poreza na dohodak, financiranja zimske službe i povećanja udjela u prihodu od šumskog doprinosa popraviti štetu izazvanu novim Zakonom o brdsko-planinskim područjima, postavlja se pitanje zbog čega je takav nedovoljno dobro pripremljen Zakon uopće donesen?

Osim toga, niti jedna predložena mjera neće značajno poboljšati budžete lokalne samouprave niti će omogućiti Goranima ravnopravne uvjete života, jer se radi o minornim iznosima povećanja prihoda lokalne samouprave koje donosi povećanje udjela u šumskom doprinosu za 2%, odnosno poreza na dohodak za 10,5% te još 10% za kapitalna ulaganja. Konkretno, gradu Delnice obje su mjere donijele 1,4 milijuna kn prihoda, dok je izmjenama Zakona o brdsko-planinskim područjima delnički proračun izgubio 9,5 milijuna kn.

Novac iz EU fondova koji spominje potpredsjednik Vlade na odlasku, nije moguće dobiti bez pripremljenih projekata koje lokalna uprava ne može financirati, jer zbog smanjenja prihoda prema novom Zakonu o brdsko-planinskim područjima nema novaca ni za financiranje zimske službe.

Zašto je za formuliranje predloženih mjera trebalo deset mjeseci? Nije jasno niti zašto se potpredsjednik Vlade na odlasku uopće javlja kada većina mjere nije ni donesena prije raspuštanja Sabora RH, iako je obećao da će kompenzacijske mjere biti donesene u drugoj polovici 2015. i stupiti na snagu od 01.01.2016. godine.

Ponavlja se stara priča kojom glomazna državna administracija sama sebi generira nove administrativne mjere koje treba provoditi i donosi hrpe novih propisa kojima se kroz druge zakone i pravilnike mijenjaju nedovoljno dobro promišljene zakonske odredbe.

Stanovnici Gorskog Kotara imaju jasne ideje koje promjene treba provesti, ali za „političke elite“ očito nisu bili dovoljno brojna biračka baza da bi se njihovi prijedlozi uvažavali.

Kroz suradnju s lokalnim nezavisnim vijećnicima, načelnicima i gradonačelnicima novoizabrani saborski zastupnici zajedno s članovima svog izbornog stožera namjeravaju formirati jasan i efikasan plan promjena i reformi čije će provođenje konačno donijeti i vidljiv napredak za cijeli Gorski kotar.

 Za „MOST nezavisnih lista“ – VII izborna jedinica

 Slaven Dobrović i Josip Katalinić